Η Ε.Α.Α.Κ.
Τα σχήματα της Ε.Α.Α.Κ. συγκροτήθηκαν το 1991 πάνω στις φλόγες του κινήματος που ανέτρεψε τον ψηφισμένο νόμο Κοντογιαννόπουλου. Ήταν μια εποχή, που οι δυνάμεις της ΝΔ και της ΔΑΠ χτυπούσαν βίαια τις φοιτητικές και μαθητικές καταλήψεις με αποκορύφωμα τη δολοφονία του καθηγητή Τεμπονέρα από στέλεχος της ΟΝΝΕΔ. Εκείνη την περίοδο ο κόσμος της αριστεράς και των αγώνων συναντήθηκε στις επιτροπές καταλήψεων και μαζί με την δημιουργήθηκε η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση. Από τότε μέχρι σήμερα πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος των σχημάτων της Ε.Α.Α.Κ. σε όλες τις μεγάλες ή μικρές μάχες του φοιτητικού κινήματος απέναντι στις επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων. Εδώ και 20 χρόνια αναρωτιούνται τα κομματικά επιτελεία και οι αντίστοιχο φορείς τους στα Πανεπιστήμια για το πως είναι δυνατόν μια τέτοια “παραφωνία” χωρίς οικονομική ενίσχυση και στήριξη από τα ΜΜΕ να συνεχίζει να υπάρχει και να τους δημιουργεί τόσα προβλήματα αυξάνοντας παράλληλα της δυνάμεις της. Τα σχήματα της Ε.Α.Α.Κ. έχουν κατορθώσει όλα αυτά τα χρόνια να υπάρχουν γιατί είναι αυτά που προωθούν την παραγωγή πολιτικής και λήψης αποφάσεων από τα κάτω, δραστηριοποιώντας τους φοιτητές μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και κινηματικές διαδικασίες, μακριά από λογικές ανάθεσης και αντιπροσώπευσης, βοηθώντας την ανάπτυξη νικηφόρων κινημάτων. Γιατί τα σχήματα της Ε.Α.Α.Κ. δεν να αρκούνται να παλεύουν για μικροδιορθώσεις στο αποκρουστικό σκηνικό που ολοένα ορθώνουν γύρω μας, αλλά παλεύουν για να το ανατρέψουν συθέμελα. Στηρίζοντας αυτή την ανεξάρτητη, ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική φωνή, προβάλουμε ένα αντίπαλο δέος και μια “παραφωνία” απέναντι στη καταθλιπτική ομοφωνία του αστικού μπλοκ εξουσίας και των εκφραστών του μέσα στα Πανεπιστήμια.
Προβάλλοντας το ανατρεπτικό της περιεχόμενο, αμφισβητώντας τις πτυχές του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, με τις αντιιεραρχικές και αμεσοδημοκρατικές της και υπηρετώντας τόσα χρόνια το σύνθημα
ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ”, η Ε.Α.Α.Κ. είναι η πτέρυγα της ανεξάρτητης ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς στα Πανεπιστήμια.
Ενιαία, γιατί οι δυνατότητες της περιόδου μας το επιβάλλουν
Ανεξάρτητη, από το κράτος και τους μηχανισμούς του, από την κυρίαρχη πολιτική γιατί θέλουμε οι πράξεις και οι απόψεις μας να εκφράζουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας.
Αριστερή, γιατί απέναντι στη λογική του ατομισμού απαντάμε με τη δύναμη των συλλογικών μας αγώνων και διεκδικήσεων, γιατί βλέπουμε την δυνατότητα ύπαρξης μίας άλλης κοινωνικής πραγματικότητας.                        
Κίνηση, γιατί η στασιμότητα δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν, ούτε καν τον αντίπαλο