Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011


Περί του ενιαίου φοιτητικού συμφέροντος


Η παράταξη της Δαπ έχει κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια να πείσει τους φοιτητές ότι είναι ανεξάρτητη την ΝΔ κι άρα δεν μπορούμε να της φορτώσουμε τα κουσούρια της ΝΔ. Με αυτό το πάτημα ευαγγελίζεται ότι υπερασπίζεται τα ‘’φοιτητικά συμφέροντα’’ θεωρώντας δεδομένο ότι ο γιός του ιδιωτικού υπάλληλου με τα 592 Ε (προς το παρόν ) έχει κάτι κοινό με εκείνον του μεγαλομετόχου.
Σε μια κοινή γνώμη ,λοιπόν, που προσανατολίζεται προς τον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας δεν θα μπορούσε φυσικά να μιλήσει για ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση. Το ότι η Δαπ δεν είναι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μόνο τους 1ετείς έπειθε ούτως ή άλλως. Στην ‘’σωστή’’ συγκυρία όμως που οι εταιρίες στοχεύουν τα πανεπιστήμια, η Δαπ έσπευσε να μιλήσει για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και να υποστηρίξει την ιδιωτική χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ ελπίζοντας ότι κάποιος θα πιστέψει ότι θα μας δώσουν λεφτά για την ψυχή της μάνας τους κι όχι για τους τόκους και τις ψεύτικες, υπέρ τους, έρευνες που θα ακολουθήσουν. Τι έχουν να πούν για τον γιό του Καντάφι που πλήρωσε 300.000 λίρες για να του δώσουν έτοιμο διδακτορικό στο γαμάτο LSE. ((Ας μην πούμε τι κάνουν όταν ονειρεύονται να υπάρξει και στην χώρα μας τέτοιας μορφής κερδοσκοπική ‘’παιδεία’’. :P  ))
Ακόμα τόσα χρόνια μας διαβεβαίωνε ότι τα δωρεάν συγγράμματα δεν απειλούνται. ‘’Περιέργως’’ δρώντας ξανά σαν μοχλός των ιδιωτικών συμφερόντων, πρότειναν αντικατάσταση συγγραμμάτων από διάφορα ηλεκτρονικά τεχνάσματα. Δεν βλέπουμε πως εξυπηρετεί την πλειοψηφία των φοιτητών το να πληρώνουν τα βιβλία τους. Επίσης δεν βλέπουμε τι κοινό έχει αυτός που θα μπορεί να τα πληρώσει μ αυτό που θα στραβώνεται στον υπολογιστή, αν έχει internet.
Οι πολιτικότατες επιδιώξεις όμως της παράταξης της ΝΔ δεν σταματούν εδώ. Το άσυλο που καθιερώθηκε με αίμα και το υπερασπιστήκανε τόσες γενιές, θέλουν να γίνεται τρωτό με μια καταγγελία. Καταγγέλλει κάποιος δηλαδή ότι φοιτητές παρακωλύουν την εκπαιδευτική διαδικασία και σκάνε μπάτσοι στην γενική συνέλευση κάνοντας προσαγωγές στους υπόπτους. Μην βιαστείτε να πείτε ότι είμαστε φαντασιόπληκτοι. Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί στις τόσο δημοκρατικές χώρες της ΕΕ που μας προσφέρουν σαν πρότυπα τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ.
Τέλος η χρόνια θέση της Δαπ για ανασύσταση της ΕΦΕΕ τροποποιήθηκε στο να γίνονται εκλογές κάθε 2 χρόνια. Αλλά για να μην ανησυχούμε για τις ειλικρινείς προθέσεις της πολυαγαπημένης μας δημοκρατικής παράταξης, αυτό αν μη τι άλλο θα ενισχύσει τον εκδημοκρατισμό των φοιτητών, οι οποίοι πλέον θα ψηφίζουν 2 φορές όσο θα βρίσκονται στο πανεπιστήμιο. ( Μην ξαφνιαστείτε αν γίνουν και κάθε 4 χρόνια, πάλι δημοκρατία θα το λέμε)
Τουλάχιστον πλέον η θέση υπέρ του ενιαίου φοιτητικού συμφέροντος έχει λίγο λιγότερα επιχειρήματα τώρα. Η Δαπ παίρνει ξεκάθαρα ταξική θέση υπέρ των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης που το μόνο συμφέρον έχουν να αντλήσουν κέρδος από ένα ακόμα τομέα, την ανώτατη παιδεία. Το πιο ωραίο όμως σ αυτό το σενάριο που μας έχουν ετοιμάσει από καιρό οι δυνάμεις της αστικής τάξης είναι ότι ο ‘’έλεγχος’’, δηλαδή η πολιτική του πανεπιστημίου θα καθορίζεται απ τους νόμους της ‘’ελεύθερης’’ μονοπωλιακής αγοράς. Η Δαπάρα δεν είχε προφανώς κανένα πρόβλημα να υπερασπιστεί το ότι εξωπανεπιστημιακοί μάνατζερ θα καθορίζουν τις γνώσεις  και τις ανάγκες του εκάστοτε τμήματος, χωρίς ιδέα του γνωστικού περιεχομένου. Τέλεια.
Καταγγέλλουμε τα συνεχόμενα ψέματα της Δαπ και τα παραπολιτικά τεχνάσματα που χρησιμοποιεί για να αποπροσανατολίζει τον κόσμο. Ελπίζουμε ότι η πλειοψηφία θα καταλάβει την αναντιστοιχία των συμφερόντων της μ’ αυτά που εξυπηρετεί η Δαπ, και θα αντιπροβάλει έμπρακτα τις δικές του ανάγκες μέσα απ’ τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, που τόσο έχει ανάγκη το κίνημα για να ισχυροποιηθεί και τόσο έντονα μποϊκοτάρει η παράταξη της Δαπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου