Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014

όλοι την Παρασκευή 31/10 στις 10 στο φμ1!


ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Την προηγούμενη Τετάρτη 22/10 ενώ είχε οριστεί Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου από το ίδιο το σώμα που είχε συνεδριάσει μια βδομάδα πριν, ορίστηκε από τον πρόεδρο την ίδια μέρα και ώρα Συνέλευση Τμήματος. Προκειμένου οι δύο διαδικασίες να μην συμπέσουν και να μπορέσει ο φοιτητικός σύλλογος να συνεδριάσει να αποφασίσει για τα ζητήματα που θα συζητούνταν, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο γραφείο του προέδρου ώστε να αλλάξει η ημερομηνία του τμήματος. Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά καπηλευόμενος τη θέση του επιβάλλοντας τη διεξαγωγή της συνέλευσης την ώρα που αυτόν βόλευε υποτιμώντας με αυτόν τον τρόπο τους φοιτητές και τη γενική τους συνέλευση. Για εμάς, η συνέλευση τμήματος έχει πολύ συγκεκριμένο ρόλο: να εξυπηρετεί τις ανάγκες των φοιτητών. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, ο φοιτητικός σύλλογος πρέπει να παρευρίσκεται και να εκφράζει τα αιτήματά του και τις αποφάσεις που έχει πάρει μέσα από τις γενικές του συνελεύσεις. Οι φοιτητές είναι το πανεπιστήμιο και οι γενικές συνελεύσεις τους είναι το ανώτατο όργανο και κανένα τμήμα δεν μπορεί να τις αντικαθιστά.

Αφού λοιπόν οι διαδικασίες ορίστηκαν τελικά την ίδια μέρα και ώρα, όταν μέλη του φοιτητικού συλλόγου πήγαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της συνέλευσης τμήματος προκειμένου να συνεδριάσει ο φοιτητικός σύλλογος και να πάρει αποφάσεις, ο πρόεδρος και οι καθηγητές μας αγνόησαν. Μας αγνόησαν την ίδια στιγμή που συζητούσαν για τις μετεγγραφές, το πρόγραμμα σπουδών, την υποχρηματοδότηση και τα αναλώσιμα, ζητήματα δηλαδή που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους ίδιους τους φοιτητές. Άλλωστε οι φοιτητές γνωρίζουν πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε τα προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα τους και κανένας καθηγητής δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τους φοιτητές εκ του ασφαλούς από την έδρα του και το εργαστήριό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν συζητήθηκε το ζήτημα των μετεγγραφών ακούστηκαν φωνές που υποστήριζαν το τμήμα να ΜΗΝ ΔΕΧΤΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ (!) με το πρόσχημα ότι το υπουργείο αγνοεί το αίτημα του τμήματος για μικρότερο αριθμό εισαχθέντων. Παρόλα αυτά οι θερμοί υποστηρικτές αυτής της άποψης αδιαφορούν παντελώς για την οικονομική αδυναμία των φοιτητών που τους απαγορεύει να σπουδάσουν σε άλλη πόλη. Και είναι πλέον γεγονός ότι η πλειοψηφία των οικογενειών πλήττεται αυτή τη στιγμή από την κρίση που δημιουργούν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ και για αυτό αποτελεί ΑΝΑΓΚΗ για αυτούς τους φοιτητές να σπουδάσουν κοντά στο σπίτι τους ώστε να μην επιβαρύνονται από τα υπέρογκα έξοδα. Ταυτόχρονα, αν θέλουμε να κάνουμε μια πιο ουσιαστική ενδοσκόπηση σχετικά με τις μετεγγραφές, θα δούμε ότι ακολουθείται μια πολιτική κλεισίματος των επαρχιακών τμημάτων (ένα νέο σχέδιο Αθηνά) και υποβάθμισης των ιδρυμάτων των μεγάλων αστικών κέντρων. Άρα για εμάς, το τμήμα θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση για ΑΥΞΗΣΗ της χρηματοδότησης του τμήματος και όχι να καταπατά με το έτσι θέλω το δικαίωμα της πληττόμενης νεολαίας να σπουδάσει.

Ωστόσο, η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε καθώς ο Φ.Σ. δεν δέχτηκε να παρθεί απόφαση χωρίς να έχει αυτός πρώτα συνεδριάσει. Και τότε ήταν που μας κατηγόρησαν ότι εμείς είμαστε οι υπόλογοι στο φοιτητικό σύλλογο για το ότι δεν μπαίνουν λεφτά στο τμήμα την ίδια ώρα που τα αποθεματικά του πανεπιστημίου έχουν μειωθεί κατά 75% και η χρηματοδότηση κατά 80% , που τα εργαστήρια δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, διαγράφονται φοιτητές και απολύουν καθαρίστριες για να προσλάβουν security με τριπλάσιο κόστος δήθεν για ‘’περισσότερη ασφάλεια’’.

Είναι ξεκάθαρο ότι ρίχνουν το βάρος της κρίσης στις δικές μας πλάτες και προσπαθούν να μας πείσουν ότι εμείς φταίμε για την υπολειτουργία του πανεπιστημίου.

Η απάντηση όμως θα δοθεί στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ την Παρασκευή 31/10 στο ΦΜ1, 10:00

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ

ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου