Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ‘73


38 χρόνια κλείνουν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια εξέγερση που νεολαία και εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στην εγχώρια χούντα των Συνταγματαρχών, αλλά και στα παγκόσμια ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Οι φοιτητές επιλέγουν να καταλάβουν το Πολυτεχνείο και να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από συνελεύσεις. Πολύ σύντομα εργαζόμενοι και μαθητές, αλλά και όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας βρίσκονται στο πλευρό τους και επιλέγουν και αυτοί να υιοθετήσουν τις ίδιες μορφές πάλης, τις ίδιες δομές αλλά και τα ίδια αιτήματα. Αιτήματα τα οποία συνοψίζονται στο τρίπτυχο ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Αιτήματα τα οποία, αν αναλογιστεί κανείς την κοινωνική κατάσταση σήμερα, φαντάζουν επίκαιρα αλλά και αδικαίωτα.
ΨΩΜΙ
Η σύγχρονη χούντα κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου καταδικάζουν την κοινωνία στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την ανεργία για να τη διασώσουν, σαν έναν άλλο «ασθενή επί της κλίνης». Η σύγχρονη «ασθένεια» ονομάζεται οικονομική κρίση. Μια κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν και προσπαθούν να φορτώσουν το βάρος της στις πλάτες της κοινωνίας. Η «θεραπεία» παίρνει τη μορφή των απολύσεων, της εφεδρείας, των χαρατσιών, των τραγικών κοψιμάτων μισθών και συντάξεων, της κατάργησης της συλλογικής σύμβασης εργασίας, των τραγικών αυξήσεων της φορολογίας ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης και κάθε είδους ξεθεμελίωμα κατακτήσεων αιώνων. Με τον τρόπο αυτό πάνε τις συνθήκες ζωής βήματα πίσω, στην περίοδο της χούντας, όπου η πείνα και η ανέχεια κυριαρχούσαν. Όπου όπως τότε, έτσι και τώρα, μαθητές λιποθυμούσαν στο σχολείο από την πείνα.
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η παιδεία της σύγχρονης χούντας είναι μια παιδεία για λίγους και εκλεκτούς. Είναι μια παιδεία υποβαθμισμένη, από το δημοτικό μέχρι την ανώτατη εκπαίδευση. Είναι η παιδεία των τάξεων των 30 μαθητών, της σχολικής χρονιάς που ξεκινά χωρίς βιβλία, των σχολείων και σχολών που κλείνουν, της κατάργησης των σχολικών βιβλιοθηκών. Είναι η παιδεία των διδάκτρων, την εντατικοποίησης, της υπερεξειδίκευσης και του εκμηδενισμού της αξίας του πτυχίου. Είναι μια παιδεία που σε οδηγεί στο να γίνεις ένας υπερεξειδικευμένος εργαζόμενος, χωρίς καμία δυνατότητα αντίληψης του τι είναι αυτό που παράγεις. Χωρίς να αντιλαμβάνεσαι την έννοια της συλλογικότητας αφού σου τη στερούν και σε στρέφουν καθαρά στον ατομικό δρόμο, όπου ενδεδειγμένος επιστήμονας δεν είναι αυτός που προσπαθεί να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά αυτός που φτιάχνει τα πιο κερδοφόρα προϊόντα-πατέντες για να τα εκμεταλλευτεί η αγορά. Είναι η παιδεία που η μόρφωση είναι η εξειδίκευση, ο επιστήμονας το γρανάζι και το πτυχίο διαβατήριο στην ανεργία.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Τα σύγχρονα τανκς είναι κάθε μορφή ιδεολογικής και φυσικής καταστολής. Δεν κατεβαίνουν στο δρόμο, βρίσκονται στην οθόνη της τηλεόρασης σου και στα φύλλα των εφημερίδων, όπου τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, χειραγωγημένα πλήρως από την κυβερνητική προπαγάνδα, προσπαθούν να σε πείσουν να συναινέσεις στην κυρίαρχη πολιτική ενσωματώνοντας το ψεύτικο δίλλημα «μέτρα ή πτώχευση». Κι όταν με αυτό τον τρόπο δεν τα καταφέρουν έρχεται ένα επίπεδο πιο πάνω η απειλή της απόλυσης ή του πειθαρχικού. Κι αν αντιστέκεσαι ακόμα και επιλέξεις το δρόμο του συλλογικού αγώνα σε χτυπάει η κρατική καταστολή των ΜΑΤ, των χημικών και των συλλήψεων. Μια καταστολή που όποτε ο λαός επιλέγει να βγει αγωνιστικά στο δρόμο δεν θα διστάσει να ασκήσει δολοφονικές επιθέσεις. Τώρα πια λάβε υπ’ όψιν σου ότι ούτε καν το άσυλο δεν θεσμοθετείται. Γιατί, όπως και το ’73, το άσυλο αποτελούσε ανέκαθεν το εφαλτήριο κοινωνικών αγώνων και διεκδικήσεων, αφού εκεί μπορούσαν οι φοιτητές και όλα τα κομμάτια της κοινωνίας να κάνουν συλλογικές διαδικασίες, γενικές συνελεύσεις αλλά και να αναπτύσσουν αγωνιστικές πρακτικές με πολιτικό περιεχόμενο. Αποτελούσε δηλαδή το χειρότερο φόβο κάθε εξουσίας.
Έτσι λοιπόν και σήμερα η νεολαία και οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε μια κοινωνική κατάσταση που η αναγκαιότητα της εξέγερσης επανέρχεται στο προσκήνιο. Μιας εξέγερσης που θα οργανώνεται από τα κάτω και θα έχει σαν πρόταγμα τις ανάγκες της κοινωνίας. Μέσα από συνελεύσεις στους εργασιακούς χώρους και όπου βρίσκεται η νεολαία, μέσα από απεργίες, καταλήψεις και μαζικές διαδηλώσεις θα απαιτήσουμε αυτά που μας αξίζουν και θα ανατρέψουμε τη σύγχρονη χούντα, όπως τότε έτσι και τώρα.
ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 8/11 ΣΤΙΣ 10:00 ΣΤΟ ΦΜ1
Κ.ΑΡ.Α.ΒΙ. – Ε.Α.Α.Κ.
ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου