Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Ανεργία.. Ακόμα και η σχολή που διάλεξες είχε ως κριτήριο το τί εργασιακό μέλλον θα σου προσφέρει. Σήμερα, τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για πάνω από 1 εκατομμύριο ανέργους στη χώρα, αφήνοντας όμως έξω από αυτόν τον αριθμό τους ανασφάλιστους, αυτούς που δουλεύουν με όρους μερικής απασχόλισης και τους μετανάστες. Η ανεργία πλέον, πέρα από κοινωνικό φαινόμενο που πάντα αποτελούσε, αποδεικνύεται περίτρανα ότι αποτελεί μία από τις τρομακτικότερες μορφές καταστολής. Μία καταστολή που δε τη βιώνει μόνο ο ίδιος ο άνεργος αλλά και ο κάθε εργαζόμενος (και μελλοντικός) ο οποίος δε βλέπει στην ανεργία τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι καταφέρνουνε να περιορίζουν τις δαπάνες αυξάνοντας έτσι τα κέρδη τους, αλλά ως το φόβητρο εκείνο που τον κατατρέχει διαρκώς, μιας κι η αγωνία για το αν αύριο θα έχει δουλειά δεν του αφήνει περιθώρια όχι μόνο να διεκδικήσει και να αγωνιστεί αλλά ούτε ακόμα ακόμα να ζήσει μιας και όροι εργασίας εξισωμένοι με όρους επιβίωσης, αποτελούν πλέον την εργασιακή πραγματικότητα.
Διανύουμε αυτή τη στιγμή έναν εργασιακό μεσαίωνα ο οποίος τσακίζει κατακτήσεις και δικαιώματα αιώνων για τα οποία έχει παλέψει το εργατικό κίνημα. Ένας εργασιακός μεσαίωνας απόληξη της δομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και της πολιτικής που εφαρμόζεται από το αστικό μπλοκ εξουσίας για τη διάσωσή του. Για εμάς όμως η εργασία, δεν είναι ούτε μέσο καταστολής, ούτε τρόπος παραγωγής υπεραξίας από τη δουλειά των πολλών για τις τσέπες των λίγων, αλλά βασικό δικαίωμα. Δικαίωμα να εργάζεσαι στο αντικείμενο της επιλογής σου, με όρους που εξασφαλίζουν ζωή αξιοπρεπή και όχι επιβίωση και με επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των αγορών.
Τον στόχο αυτόν του κεφαλαίου, την έξοδο δηλαδή από την κρίση υπερσυσσώρευσης που αυτό βιώνει, έρχεται να εξυπηρετήσει ο νόμος Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια. Να εξασφαλίσει δηλαδή τη δημιουργία εργαζομένων χωρίς δυνατότητα συνολικής εποπτείας του τι παράγουν, χωρίς σφαιρική γνώση και χωρίς δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων, εργαζομένων πιόνια στα χέρια της εργοδοσίας. Αυτά διασφαλίζονται με τον κατακερματισμό των πτυχίων, τη διάσπαση των γνωστικών αντικειμένων, τη διάλυση των φοιτητικών συλλόγων, την κατάργηση του ασύλου, τη δια βίου μάθηση και της εισαγωγής του ατομικού φάκελου προσόντων.
Με κριτήριο λοιπόν όλα τα παραπάνω, στηρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται για την δημιουργία σωματείου ανέργων. Καλούμε στην πορεία κόντρα στην ανεργία την πέμπτη 15 δεκέμβρη στις 18:00 στο Σύνταγμα, με κατεύθυνση στο υπουργείο εργασίας. Σε μια περίοδο τόσο έντονων κοινωνικών διαταραχών όπως της Κερατέας, των ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, της ελληνικής χαλυβουργίας αλλά και εντός των τοιχών της σχολής μας, του επιστημονικού προσωπικού (ΙΔΑΧ), είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε τη θέση μας όχι μόνο ως φοιτητές-επιστήμονες, αλλά ως το δυναμικό εκείνο που καλείται να γίνει η πρώτη γενιά που θα εργαστεί με χειρότερους όρους από τους γονείς του. Ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν το τί σημαίνει εργασιακή προοπτική στον καιρό της κρίσης του καπιταλισμού με ελαστική εργασία, εφεδρεία, απολύσεις, πενιχρούς μισθούς κι ανεργία και ας φτιάξουμε πρωτοβουλίες ενάντια στο πανεπιστήμιο των αγορών για να μην αφήσουμε πουθενά να εφαρμοστεί ούτε πτυχή του νόμου Διαμαντοπούλου, ας ενωθούμε με το εργατικό κίνημα και το σύνολο της πληττόμενης πλειοψηφίας σε ένα μέτωπο ρήξης και ανατροπής μέχρι τη νίκη και την κοινωνική χειραφέτηση.
Όλοι στην πορεία στις 15 Δεκέμβρη στις 18:00 με προσυγκέντρωση στο Σύνταγμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου