Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...


Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε συνεχώς και με το χειρότερο τρόπο μάρτυρες της διαρκούς και σκληρής επίθεσης που δέχεται το δημόσιο Πανεπιστήμιο και της αισχρής προσπάθειας να φορτωθούν τα αυξανόμενα βάρη της αντιλαϊκής πολιτικής στις πλάτες φοιτητών και εργαζομένων. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλει με κάθε τρόπο και ο πρόεδρος του Τμήματος, Ε. Φραγκούλης, ο οποίος πρόσφατα δε δίστασε να στοχοποιήσει, και μάλιστα με έγγραφο προς την Πρυτανεία, ονομαστικά φοιτήτρια και μέλος του Συλλόγου Φοιτητών με την κατηγορία ότι μαζί με "ομάδα φοιτητών" παρακωλύει τη διαδικασία του Διοικητικού Συμβουλίου του Τμήματος (σύμφωνα πάντα με την παράλογη απαίτησή του η πόρτα -και άρα η διαδικασία- να παραμένει κλειστή).
Αυτό φυσικά και δε θα έμενε χωρίς απάντηση από το Σύλλογο, γι' αυτό και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12/12 παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του. Ενώπιον των φοιτητών, ο πρόεδρός μας όχι μόνο δεν ανακάλεσε την ξεδιάντροπη αυτή ενέργειά του, αλλά δε δίστασε να δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να την επαναλάβει, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα εφαρμόζει πιστά το γράμμα του νόμου, οτιδήποτε κι αν αυτό συνεπάγεται. Πιστεύει δηλαδή ο κ. Φραγκούλης ότι οι φοιτητές δεν έχουν αντιληφθεί την επιλεκτική τήρηση, αλλά ενίοτε και την επινόηση, νόμων και διατάξεων κατ΄ όπως τον συμφέρει! Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι σε άλλα τμήματα οι διαδικασίες των Δ.Σ. Τμήματος είναι ανοιχτές, ενώ αντίθετα ο "νόμος" προβλέπει για το δικό μας τμήμα και μόνο να παραμένουν κεκλεισμένων των θυρών, επιτρέποντάς του έτσι να απειλεί με πειθαρχικά και διαγραφές όποιον, αντίθετα στο "νόμο", διεκδικεί το αυτονόητο! Αντίθετα, ο "νόμος" δεν ισχύει για τις αποφάσεις του Φοιτητικού Συλλόγου, για τις οποίες ο πρόεδρος ευθαρσώς δήλωσε ότι δεν τον αφορούν.
Προφανώς και δεν περιμέναμε όλα αυτά για να αντιληφθούμε το ρόλο του κ. Φραγκούλη ως το μακρύ χέρι του Υπουργείου και της εκάστοτε κυβέρνησης μέσα στο τμήμα, αλλά δε μπορούμε να ανεχτούμε άλλο τέτοιες συμπεριφορές που προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας και την ίδια την ύπαρξη του Συλλόγου. Δεν πρόκειται ποτέ να σιωπήσουμε απέναντι στην καθηγητική αυθαιρεσία, ούτε θα υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμούς που μόνο στόχο έχουν να τροκοκρατήσουν το φοιτητικό κίνημα, μέσα και έξω από τις σχολές. Το δικαίωμα της συμμετοχής μας σε οποιαδήποτε διαδικασία λήψης αποφάσεων που μας αφορούν, το έχουμε κερδίσει με αγώνες και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το στερήσει, αποφασίζοντας για εμάς χωρίς εμάς.
Σίγουρα δε μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου, που αποτελούν τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής που μας επιβάλλουν κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ και κεφάλαιο, τη στιγμή μάλιστα που η συμμετοχή τους στα όργανα συνδιοίκησης είναι ελάχιστη. Γι' αυτό και αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πολύ σημαντική η δημιουργία πρωτοβουλιών φοιτητών και εργαζομένων καθώς μόνο έτσι μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση που δεχόμαστε, αλλά και να αγωνιστούμε για το Πανεπιστήμιο που θέλουμε. Ένα Πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν για όλους, χωρίς ταξικούς φραγμούς, που θα εξυπηρετεί της ανάγκες της κοινωνίας και όχι των αγορών και του κέρδους, που θα παράγει ολοκληρωμένους και σκεπτόμενους επιστήμονες και όχι υπερεξειδικευμένους εργαζόμενους, που θα γίνονται έρμαια της εργοδοσίας.
Όχι σε πειθήνιους φοιτητές και εργαζόμενους πιόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου