Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Αποφασίζουμε και διατάζουμε


"Λεφτά υπάρχουν!" έλεγε, όχι και τόσο παλιά, ο αγαπητός ΓΑΠ. Χτες διαψεύστηκε για μια ακόμη φορά αφού, και με τη βούλα πλέον, ούτε στο Βιολογικό υπάρχουν λεφτά! Γιατί μπορεί ο ίδιος να αντικαταστάθηκε από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, η πολιτική όμως που ακολουθούνταν τότε και τώρα δεν είναι άλλη από αυτή που υπαγορεύουν ΕΕ, ΔΝΤ και κεφάλαιο.
Απόρροια όλου αυτού είναι και ο φετινός προϋπολογισμός του Τμήματος που εγκρίθηκε στη χτεσινή Γενική Συνέλευση. Να λοιπόν τι ακούσανε τα ωραία μας αυτάκια:
Από τις 203.000 ευρώ με τις οποίες το τμήμα θα πρέπει να τη βγάλει για φέτος:
-Το μέγιστο ποσό που επιτρέπεται να δαπανήσει το τμήμα για αγορά εργαστηριακών αναλώσιμων είναι 60.000 ευρώ. Αυτό θα σήμαινε περίπου 100 ευρώ ανά φοιτητή, ποσό σίγουρα ανεπαρκές -ακόμα και αν μεγάλο μέρος των χρημάτων δεν κατευθυνόταν στην έρευνα.
-54.000 ευρώ βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου για την "ευέλικτη" κάλυψη αναγκών του τμήματος. Από αυτά, οι 24.000 ευρώ συμφωνήθηκε με γενναιοδωρία να μοιραστούν στους τομείς. Για τις υπόλοιπες 30.000 ευρώ βλέπουμε...
-60.000 ευρώ θα δαπανηθούν για λοιπές δαπάνες σχετικές με την εκπαίδευση, 40.000 για την έρευνα, 20.000 για βιβλία και περιοδικά, και τα υπόλοιπα για λοιπά έξοδα του τμήματος.
Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι τα ποσά αυτά είναι αδύνατον να καλύψουν ικανοποιητικά τις λειτουργικές ανάγκες του τμήματος, και ο προϋπολογισμός αυτός θα επιδεινώσει σίγουρα τις ήδη πολύ αντίξοες συνθήκες για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους του Βιολογικού, που ήδη καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας με όλο και λιγότερα εφόδια. Παρ' όλα αυτά, από την πλευρά των καθηγητών οι διαφωνίες περιορίστηκαν σχεδόν αποκλειστικά στον... αλγόριθμο που καθορίζει την κατανομή των χρημάτων μεταξύ των τομέων! Τι θα πιάσει ο καθένας στα χέρια του δηλαδή και για τη συνέχεια και πάλι, βλέπουμε... Χαρακτηριστικό ήταν άλλωστε το κλίμα που επικράτησε μεταξύ των μελών ΔΕΠ, με τις παραδοσιακές άνωθεν απειλές ("Αν η Σύγκλητος καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, θα μείνουμε χωρίς δεκάρα"), αλλά και τις προτροπές να "ξεχάσουμε" τις εποχές των "γενναιόδωρων" κονδυλίων...
Δεν έλειψαν βέβαια και άλλες αξιομνημόνευτες δηλώσεις από τη συνέλευση. Η άποψη ότι οι φοιτητές που προέρχονται από Erasmus δεν πρέπει να εξετάζονται στα Αγγλικά, αλλά στα Ελληνικά, με πρόσχημα τον "Εθνικό" χαρακτήρα του πανεπιστημίου μόνο σοβαρή δεν είναι, αφού προφανώς θα οδηγήσει πρακτικά στον πλήρη αποκλεισμό του τμήματος από το πρόγραμμα. Βέβαια αυτό δεν απέχει και πολύ από την παρούσα κατάσταση, αφού, όπως οι περισσότεροι ξέρουμε, οι φοιτητές που έρχονται αυτή τη στιγμή με το Erasmus στο Βιολογικό αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα προσαρμογής και μηδαμινή επιτυχία στα μαθήματα. Σύμφωνα με ορισμένους καθηγητές, βέβαια, ΚΑΙ για αυτό φταίνε, ποιοι άλλοι, οι φοιτητές! Η απαίτηση άλλωστε να παρακολουθήσουν το μάθημα στα Ελληνικά, συνήθως χωρίς κανένα υποστηρικτικό υλικό, φαίνεται απολύτως λογική...
Όλα αυτά ενώ η «δύναμη ευθύνης» ΔΑΠ-ΝΔ-ΦΚ αλλά και το Α.ΨΗΦΟ και η ΑΡ.ΕΝ δε βρήκαν να πουν ούτε μια λέξη για κανένα απ τα ζητήματα που τέθηκαν και πολύ περισσότερο για τον απαράδεκτο προϋπολογισμό που μας ζήτησαν να εγκρίνουμε. Επέλεξαν τη σιωπή τη στιγμή που πέρναγε και ψηφιζόταν ο πιο λειψός προϋπολογισμός για το τμήμα που έχει προταθεί στα χρονικά.
Δυστυχώς, το απογοητευτικό σκηνικό της ημέρας συνεχίστηκε και μετά το τέλος της συνέλευσης, αφού όπως μάθαμε σύντομα, τα μέλη του ΜΑΣ κυκλοφορούσαν στη ΦΜΣ, καταγγέλλοντας το Κ.ΑΡ.Α.ΒΙ. ότι κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού είχε ψηφίσει λευκό! Το σχήμα μας, τοποθετήθηκε στη συνέλευση εναντίον του προϋπολογισμού και αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία, σύμφωνα με την πάγια στάση μας, καθώς δεν πιστεύουμε ότι ο ρόλος μας είναι να παίρνουμε αποφάσεις για τους φοιτητές ως φωτισμένοι αντιπρόσωποι, αλλά ότι αυτή η πολιτική θα μπλοκαριστεί και θα ανατραπεί από το κίνημα και μέσα από την συντονισμένη δράση φοιτητών και εργαζομένων του πανεπιστημίου που θα διεκδικήσουν και θα επιβάλλουν αυτά που μας αξίζουν. Μάλιστα κατά την τοποθέτηση μας ο πρόεδρος του Τμήματος απείλησε ότι θα αποχωρήσει αν δε σταματήσουμε, επαναλαμβάνοντας πρακτικές τρομοκρατίας που συνηθίζει να υλοποιεί το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα, ενώ δινόταν η μάχη αυτή, στην οποία το Κ.ΑΡ.Α.ΒΙ. είχε καλέσει το σύλλογο να δώσει δυναμικό παρόν, το ΜΑΣ εντελώς διασπαστικά καλούσε σε συνέλευση 1ου έτους!
Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που σηματοδοτεί η χτεσινή μέρα είναι η όλο και επιτακτικότερη ανάγκη να ενταθεί ο διαρκής αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης και της ζωής μας από την κυρίαρχη πολιτική. Το φοιτητικό κίνημα μέσα από τη δημοκρατία των Γενικών Συνελεύσεων και σε συμπόρευση και συντονισμό με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια στο πανεπιστήμιο θα ανατρέψει τα σχέδια όσων αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου