Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Τμήμα Βιολογίας... Ως πότε;


Φραγκούλης: «.. να γίνει το βιολογικό δύο τμήματα εκ των οποίων το ένα να συγχωνευτεί με την Ιατρική..»
Ο κος. Φραγκούλης φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα ότι έρχεται να εφαρμόσει το σχέδιο «Αθηνά», κομμάτι του ν. Αρβανιτόπουλου, μέσα στο Βιολογικό. Ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων. Αν και στο ΕΚΠΑ για την ώρα βρίσκεται στα χαρτιά, το παράδειγμα της ΑΣΠΑΙΤΕ δηλώνει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο έχει ξεκινήσει ήδη να εφαρμόζεται. Εκεί, οι εστίες κλείνουν και η σχολή συγχωνεύεται με το ΤΕΙ Αθήνας, την ίδια ώρα που συζητιέται ακόμα κι η συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΤΕΙ Πειραιά.
Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί κάτι τέτοιο να λειτουργεί σε βάρος του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου. Μέχρι τώρα, ο φοιτητής κάθε τμήματος ήξερε πως θα μπει στη σχολή του και τελειώνοντας θα είναι κάτι συγκεκριμένο, κοινώς θα έχει ένα πτυχίο που θα του κατοχυρώνει πέντε πράγματα. Ήξερε δηλαδή πως θα βγει μαθηματικός, θα βγει χημικός και θα μπορεί να εργαστεί σαν τέτοιος! Με τις συγχωνεύσεις τα γνωστικά αντικείμενα διαλύονται, το ίδιο και τα πτυχία. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών το οποίο θα παρακολουθείς, αλλά μια λίστα μαθημάτων, όπου ο καθένας θα επιλέγει μια σειρά από αυτά, θα συλλέγει πιστωτικές μονάδες (μέχρι να φτάσει τις 180 που αντιστοιχούν σε ένα τριετές πτυχίο) και θα έχει πλέον τον ατομικό του φάκελο προσόντων. Έτσι, τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο δε θα είσαι πια μαθηματικός, φυσικός, βιολόγος κ.ο.κ. αλλά ένας ημιτελής επιστήμονας, λίγο από το ένα και λίγο από το άλλο. Αυτό, πέρα από όλα τα άλλα, συνεπάγεται ότι η διεκδίκηση των επαγγελματικών κι εργασιακών δικαιωμάτων δε θα μπορεί να υπάρξει παρά μόνο σε ατομικό επίπεδο, διότι ο κάθε απόφοιτος θα έχει και έναν διαφορετικό φάκελο προσόντων. Ταυτόχρονα, η ημιτελής γνώση του (ή και των) επιστημονικού του πεδίου, δε θα επιτρέπει στον σημερινό φοιτητή κι αυριανό εργαζόμενο να έχει πλήρη επίγνωση τόσο της εργασίας του όσο και αυτού που παράγει. Κάτι που δε σημαίνει τίποτα άλλο παρά ότι ο αυριανός βιολόγος πιθανότατα θα πιπετάρει χωρίς να ξέρει ΤΙ είναι αυτό που πιπετάρει (!!). Ακόμη, οι συγχωνεύσεις τμημάτων συνεπάγονται διαγραφές φοιτητών, μείωση εισακτέων, εισαγωγή διδάκτρων καθώς και απολύσεις εργαζομένων του Πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα (βλέπε το παράδειγμα της ΑΣΠΑΙΤΕ), συγχωνεύονται εστίες, εστιατόρια και ό,τι αφορά στη φοιτητική μέριμνα. Αυτόματα λοιπόν, ανοίγεται και ο δρόμος στις ιδιωτικοποιήσεις και στην εισβολή των επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του “Λα Μιράζ”, όπου πάνε να κάνουν εστία ένα ξενοδοχείο, στο οποίο μάλιστα θα πληρώνεις και ενοίκιο 200 ευρώ το μήνα! Δεν φαντάζει λοιπόν και τόσο μακρινή μια κατάσταση στην οποία θα έρχεται ο ιδιώτης να σου επιβάλλει ακόμα και τι έρευνα θα πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο, μιας και θα είναι αυτός που θα το χρηματοδοτεί!
Τόσο το σχέδιο «Αθηνά» λοιπόν, όσο κι όλος ο ν. Αρβανιτόπουλου είναι σε απόλυτη συμφωνία με το μνημόνιο 3. Αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης που συγκυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. έχουν εξαπολύσει ενάντια στην πληττόμενη πλειοψηφία ώστε να κατορθώσει το κεφάλαιο να υπερβεί την κρίση του, φορτώνοντάς τη στις δικές μας τις πλάτες! Πρόκειται για έναν νόμο που από τη μία έρχεται να μετατρέψει το Πανεπιστήμιο σε μια νέα πηγή κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη να δημιουργήσει το νέο μοντέλο εργαζομένου, σύμφωνο με τις ανάγκες τους. Έναν εργαζόμενο δηλαδή απόλυτα εξειδικευμένο κι αναλώσιμο που για να εξασφαλίζει μια δουλειά θα πρέπει διαρκώς να επανακαταρτίζεται, έναν εργαζόμενο που δε θα μπορεί καν να διεκδικήσει συλλογικά τα επαγγελματικά κι εργασιακά του δικαιώματα μιας και δε θα έχει καν σωματείο, έναν εργαζόμενο βορά στον καπιταλιστικό βωμό της εκμετάλλευσης και της κρίσης.
Έτσι, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που πάνε να μας επιβάλουν, ενάντια στη μετατροπή του Πανεπιστημίου σε τσιφλίκι των επιχειρήσεων και σε Πανεπιστήμιο για λίγους κι εκλεκτούς, ενάντια στην πολιτική των μνημονίων, της συγκυβέρνησης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. επιλέγουμε το δρόμο του αγώνα! Απάντησή μας οι συλλογικές διαδικασίες και οι συλλογικοί αγώνες, μιας και ξέρουμε πως στον κοινωνικό πόλεμο ή θα κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα χάσει ο καθένας μόνος του. Την Τετάρτη λοιπόν, όπου το σχέδιο «Αθηνά» μπαίνει στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος Βιολογίας, να 'μαστε όλοι εκεί! Το Μνημόνιο 3 να μείνει στα χαρτιά!
ΚΑΜΙΑ συγχώνευση! ΚΑΝΕΝΑ κλείσιμο σχολής! ΚΑΝΕΝΑΣ μόνος στον εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλουν!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5/12 ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΟΜΕΑ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου