Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ


ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ!


Εδώ και αρκετές βδομάδες βλέπουμε σχολές και τμήματα όλης της Ελλάδας να κλείνουν το ένα μετά το άλλο.  Αυτή τη φορά όμως δεν αναφερόμαστε στο κλείσιμο που επιφέρει το σχέδιο «Αθηνά» με συγχωνεύσεις και καταργήσεις. Αντίθετα, τώρα κυριαρχούν οι αγωνιστικές αποφάσεις, οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις  φοιτητικών συλλόγων από την Ιεράπετρα ως τη Χαλκίδα κι από την Κοζάνη μέχρι την Καστοριά, που στέκονται απέναντι στο σχέδιο Αθηνά και αρνούνται το μέλλον που ετοίμαζουν για αυτούς κυβέρνηση και τρόικα.

Πρώτοι το νήμα του αγώνα έπιασαν οι σύλλογοι που ένιωσαν ότι πλήττονται άμεσα, είτε λόγω συγχώνευσης, είτε λόγω κατάργησης, είτε λόγω διοικητικής ενοποίησης σχολών. Σύντομα όμως στο γαιτανάκι των κινητοποιήσεων μπήκαν και μια σειρά άλλοι σύλλογοι. Όχι ως ένα απλό δείγμα αλληλεγγύης στους πρώτους, αλλά ως πράξη σύμπραξης στον αγώνα, συμπεραίνοντας ότι το σχέδιο «Αθηνά» είναι άμεση συνέχεια των προηγούμενων νομοσχεδίων διάλυσης του πανεπιστημίου και βασικό κομμάτι στο παζλ που μας στέλνει όλους στην ελαστική εργασία, στην ανεργία και στη μετανάστευση.

Οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος έσφυζαν από ενθουσιασμό, πρωτοτυπία και αυθορμητισμό, στοιχεία που ανάβλυζαν λόγω ενός μεγάλου τμήματος φοιτητών -αλλά και συλλόγων γενικότερα- που έμπαιναν για πρώτη φορά σε αγωνιστική τροχιά. Η εύκολη στάση απέναντι σε αυτά τα στοιχεία είναι να τα κατηγορήσεις για ανοργανωσιά και έλλειψη στοχοθεσίας. Το σημαντικό όμως μπαίνοντας σε έναν αγώνα με τέτοια χαρακτηριστικά, δεν είναι πώς θα «περάσεις» τη γραμμή σου πλήρη και αυτούσια, κρίνοντας ταυτόχρονα κάθε άλλον σαν τη κακιά πεθερά, αλλά πώς θα καταφέρεις να βρεθείς δίπλα στα αγωνιζόμενα κομμάτια, θα παλέψεις μαζί με αυτά και εν τέλει θα τα μετασχηματίσεις προς την κατεύθυνση που είναι αναγκαία για τη νικηφόρα έκβαση του κινήματος.

Αν όμως κάτι μπορούμε να ξεχωρίσουμε περισσότερο μέσα από τις μάχες που έχουμε δώσει ένα μήνα τώρα, αυτή ήταν η πανελλαδική πορεία στις 14 Μάρτη, και το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων μετά από αυτή. Χιλιάδες φοιτητές από όλες τις γωνιές της Ελλάδας βρέθηκαν μαζί στο δρόμο του αγώνα, φωνάζοντας ότι το σχέδιο Αθηνά θα ανατραπεί, ότι η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι και δε συμβιβάζεται με τη ζωή που της ετοιμάζουν. Η καρδιά του φοιτητικού κινήματος χτυπούσε στα Προπύλαια, στο Σύνταγμα και στη συνέχεια στο Πολυτεχνείο όπου μέσα σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο οι φοιτητικοί σύλλογοι επέλεξαν το δρόμο της κλιμάκωσης, της οργάνωσης και του συντονισμού του αγώνα.

Το μήνυμα ήταν συγκεκριμένο, φανερό και ηχηρό. Την επόμενη Πέμπτη ανανεώνουμε το ραντεβού μας με κατά τόπους φοιτητικές πορείες και άλλους πολύμορφους ακτιβισμούς, ενώ ετοιμαζόμαστε για νέα πανελλαδική πανεκπαιδευτική πορεία σε δύο βδομάδες με ευελιξία πάντοτε στη περίπτωση που η κυβέρνηση πάρει την επιλογή να ψηφίσει το -απονομιμοποιημένο πλέον στα μάτια της κοινωνίας- νομοσχέδιο νωρίτερα.

Σε αυτή τη περίοδο εμείς αποτιμάμε εξαιρετικά θετικά τη συμμετοχή του συλλόγου μας στις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας και στο συντονιστικό. Ο φοιτητικός μας σύλλογος είναι αναγκαίο ωστόσο, να μην επαναπαυθεί, να επανεμφανιστεί στους δρόμους με τους υπόλοιπους φποτητικούς συλλόγους της Ελλάδας, να συντονιστεί εκ νέου μαζί τους και να δώσουμε από κοινού τη μάχη όχι μόνο κόντρα στο σχέδιο Αθηνά, αλλά και συνολικότερα τη μάχη ζωή και την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος  στο σήμερα.

Πρέπει τώρα μέσα από ζωντανές, αμεσοδημοκρατικές, μαζικές γενικές συνελεύσεις να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να μπούμε σε τροχιά αποφασιστικού αγώνα, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή μπορεί να είναι η μόνη απάντηση στη οξυμένη και ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα μας!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 26/3 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΟ ΦΜ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου