Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΤΟΥΣ ΙΔΑΧ
Την ώρα της  τελευταίας γενικής συνέλευσης τμήματος, φτάνει μια πρυτανική απόφαση απόσπασης 2 ΙΔΑΧ απ’ τους τομείς οικολογίας και κυτταρικής, στον τομέα γενετικής. Αμέσως ο σύλλογος των ΙΔΑΧ  πραγματοποιεί γενική συνέλευση και παίρνει μια απόφαση, την οποία επιχειρεί να κοινοποιήσει στο τμήμα. Με φασιστικό τρόπο και με απειλές τους απαγορεύεται να πάρουν το λόγο στην διαδικασία καθώς δεν έχουν νόμιμη εκπροσώπηση…
Τι είναι επιτέλους αυτοί οι ΙΔΑΧ;;
Οι ΙΔΑΧ είναι ουσιαστικά η ραχοκοκαλιά της εύρυθμης λειτουργίας του βιολογικού. Άνθρωποι που δουλεύουν απ το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς καθορισμένα εργασιακά  και επαγγελματικά δικαιώματα και ουσιαστικά συμβάλλουν καθοριστικά παράγοντας εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διοικητικό έργο στην σχολή. Το νομικό καθεστώς πρόσληψης τους δεν συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα καθήκοντα ή ωράρια λειτουργίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει η διάθεση χρησιμοποιησής τους ως πασπαρτού για να καλύψουν όλες τις τρύπες του βιολογικού. Έτσι όχι απλά δουλεύουν έξτρα ώρες χωρίς να τις πληρώνονται, αλλά έχουν επί σειρά ετών εκφραστεί βλέψεις να μπορεί να τους ‘χρησιμοποιεί’ ο κάθε τομέας όποτε οι μεγαλοκαθηγητάδες βαριούνται η κουράζονται να ταίζουν μυγάκια. Δηλαδή, παρά το ότι πολλοί ειδικεύονται γνωστικά σε έναν τομέα ( όπως ισχύει και για τους 2 που θέλουν να μετακινήσουν) θεωρούν ότι μπορούν μια μέρα επειδή έτσι τους κάπνισε να τους βάλουν να καλύψουν άλλες ανάγκες άλλων τομέων οποιασδήποτε φύσης ( από ανάγκες παρασκευαστή…μέχρι διοικητικές).
Αν χρειαζόμαστε προσωπικό, θα το διεκδικήσουμε!
Η λύση δεν είναι οι εργαζόμενοι ‘λάστιχο’! Η λύση δεν είναι να σηκώσουμε τα μανίκια και να πιάσουμε εθελοντική δουλειά στο βιολογικό. Ούτε βέβαια μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά στο πρόβλημα σαν να μην μας αφορά, σαν να μην πρέπει να πάρουμε θέση, σαν να μην πρόκειται για μια κατάσταση που ο καθένας μας μπορεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον του ως εργαζόμενος. Βιολόγοι υπάρχουν, παρασκευαστές υπάρχουν και διοικητικοί το ίδιο. Να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό που να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του πανεπιστημίου, μόνιμο και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Είμαστε στο πλευρό τους κ αγωνιζόμαστε μαζί τους…
… Όχι βλέποντας τον αγώνα τους σαν κάτι έξω από μας. Βλέποντας τους εαυτούς μας ως αυριανούς εργαζόμενους. Βλέποντας τις απόπειρες καταστολής των συλλογικών διεκδικήσεων. Νιώθοντας ότι μας πετάνε στα μούτρα ένα μέλλον όπου θα πρέπει να είμαστε μόνοι μας μπροστά στους εργοδότες, μόνοι μας στις απειλές απόλυσης, μόνοι μας στις προσβολές, στους κατακερματισμούς των μισθών, στην ανασφάλεια. Αυτές οι φωνές που υψώνονται σε κάθε αυθαιρεσία απέναντι στους εργαζόμενους δηλώνουν ξεκάθαρα ότι:
Κάθε φορά που θα επιχειρούν να χτυπήσουν έναν από ‘μας θα μας βρίσκουν όλους απέναντι τους!
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΙΔΑΧ
M ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΔΑΧ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ
Κ.ΑΡ.Α.ΒΙ. – Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου