Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΔΟΥΛΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
Οι περισσότεροι από μας δεν γνωρίζουν πώς οι καθαρίστριες του πανεπιστημίου που φοιτούμε δεν είναι υπάλληλοι του ελληνικού κράτους, όπως θα έπρεπε, με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, αλλά υπάλληλοι εταιριών. Οι εταιρίες αυτές ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό που όποια κερδίσει παίρνει και την συγκεκριμένη εργολαβία. Όπως γίνεται αντιληπτό τα κοράκια ξερογλείφονται να πάρουν την εργολαβία γιατί μπορούν να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με την άδεια του κράτους.
Οι εργαζόμενοι έχουν τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα. Δουλεύουν 5ωρα ή και 2,5ωρα, με τις μικρότερες απολαβές που μπορούν να έχουν, προσαρμόζονται στα ωράρια που μπορεί να τους τα μεταβάλλουν τα αφεντικά συνεχώς, με ανύπαρκτα επιδόματα. Το χειρότερο απ' όλα είναι το κλίμα τρομοκρατίας που ασκούν στους εργαζόμενους. Κλίμα συνεχούς ψυχολογικού εκβιασμού, κλίμα απάνθρωπο, κλίμα που στηρίζεται στην πιο κτηνώδη βία, στην βία του φόβου της απόλυσης, φόβο για το καθημερινό ψωμί, εν τέλει φόβο για την επιβίωση, μια άμεση απειλή της ίδιας της ζωής των εργαζομένων. Το καλοκαίρι αυτό εν μέσω διακοπών, ανακοίνωσαν σε μια εργαζόμενη ότι απολύθηκε, κάτι που είναι παράνομο και βάσει της νομοθεσίας.
         Πρέπει να κλιμακώσουμε τον αγώνα υπέρ των εργαζομένων, ζητώντας ανάληψη του καθαρισμού από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, να φύγουν οι εργολαβίες , μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων και απαγόρευση των απολύσεων. Η γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα μας πρέπει να πάρει την ίδια απάντηση από ‘μας, όχι απλά σε επίπεδο συμπαράστασης στους απολυμένους εργαζόμενους. Η αλληλεγγύη, δεν είναι ανθρωπισμός είναι η αντίληψη του οποιουδήποτε από μας ότι ο αγώνας είναι κοινός και ενδυναμώνει όσο συσπειρωνόμαστε. Ο ατομικός δρόμος, είναι προυποθεση για να μην δημιουργουνται αναχωματα στις επιθεσεις σε παιδεια – εργασια – δημοκρατικα δικαιωματα. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ!
Άμεση ανάκληση της απόλυσης της Μαλκοζάτα Ποτυράλα
Και λίγος επικαιροποιημένος Μπρεχτ:
"Όταν πριν τρεις μέρες απέλυσαν την γειτόνισσα καθαρίστρια, δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν καθαρίστρια,
όταν προχθές απέλυσαν έναν Πακιστανό, δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν Πακιστανός,
όταν χθες απέλυσαν τον αγωνιστή του σωματείου μου, δεν μίλησα γιατί δεν ασχολιόμουν με αυτά εγώ.
Όταν σήμερα απέλυσαν εμένα δεν είχε απομείνει κανένας να μιλήσει."
ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ
ΜΕ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!
Κ.ΑΡ.Α.ΒΙ. – Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου