Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ ΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!


Μετά από πολυάριθμες και δυναμικές κινητοποιήσεις τόσο στα όργανα του τμήματος όσο και στο γραφείο του προέδρου καταφέραμε σα σύλλογος φοιτητών Βιολογικού να κατοχυρώσουμε τη διανομή δωρεάν εργαστηριακών οδηγών σε όσα μαθήματα δεν δίνονταν για φέτος αλλά και την παροχή δωρεάν αναλώσιμων σε όλα τα εργαστήρια. Επιπλέον, επειδή και από το επόμενο εξάμηνο δεν προβλέπεται κονδύλι για τα συγγράμματα , λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού , ενώ ήδη δεν μας παρέχεται δωρεάν ο δεύτερος τόμος σε αρκετά μαθήματα, είναι για πρώτη φορά υπαρκτός ο κίνδυνος να μείνουμε χωρίς δωρεάν συγγράμματα. Απέναντι σε αυτό, σα φοιτητικός σύλλογος δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς. Ήδη ύστερα από πίεση στη Γενική Συνέλευση Τμήματος υπερψηφίστηκε ψήφισμα στο οποίο το Τμήμα Βιολογίας παίρνει θέση ενάντια στην περικοπή των συγγραμμάτων και καταλήγει ότι δε θα δεχτεί κανένας φοιτητής να μην πληρώσει για τις σπουδές του.
Γνωρίζουμε όμως ότι σε καμία περίπτωση αυτή η απόφαση δεν είναι αρκετή. Το ζήτημα των συγγραμμάτων δεν αφορά ξεκομμένα το Τμήμα Βιολογίας και δεν μπορεί να το διευθετήσει το τμήμα από μόνο του αφού το κονδύλι για τη χορήγηση συγγραμμάτων καθορίζεται κεντρικά ,κατά κύριο λόγο από το υπουργείο. Ο αγώνας μας λοιπόν για δωρεάν συγγράμματα και δωρεάν σπουδές δεν πρέπει να κλείνεται στα στενά όρια της σχολής αλλά πρέπει να συνδέεται με όλο το φοιτητικό κίνημα και τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου που είτε καταδικάζονται σε μισθούς πείνας είτε απολύονται και να στοχοποιεί το υπουργείο και τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Τα κομμένα συγγράμματα, οι απολύσεις , οι μειώσεις μισθών καθώς και η επίθεση στη φοιτητική μέριμνα είναι περικοπές από κεκτημένα δεκαετιών και αποτελούν συνέπειες της βάρβαρης πολιτικής που βιώνουμε καθημερινά στις ζωές μας. Βασικός πυλώνας αυτής της πολιτικής είναι το χρέος , το οποίο φορτώνουν άδικα στο λαό. Εν ονόματι αυτού του χρέους, η συγκυβέρνηση διαθέτει 70-80% του ΑΕΠ στα τοκοχρεολύσια, στις τράπεζες και τους εξωτερικούς δανειστές ενώ ενδεικτικά για την Παιδεία διαθέτει μόλις το 1,5%!
Ο αγώνας λοιπόν για δωρεάν συγγράμματα, για δωρεάν παιδεία, για αξιοπρεπή ζωή θα πρέπει να είναι διαρκής και να στοχοποιεί τους βασικούς ενορχηστρωτές της επίθεσης που δεν είναι άλλοι από τη συγκυβέρνηση , την ΕΕ και το ΔΝΤ που με επίφαση το χρέος φορτώνουν στις πλάτες μας τα βάρη της κρίσης που αυτοί μαζί με την παγκόσμια οικονομική ελίτ δημιούργησαν. Οι μικρές αυτές νίκες του φοιτητικού μας συλλόγου είναι η απόδειξη για τις δυνατότητες που μπορούν να έχουν οι συλλογικοί αγώνες στο σήμερα, η οργάνωση από τα κάτω, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και η δυνατότητα που έχουμε να κερδίζουμε όταν βάζουμε μπροστά τις ανάγκες μας και τις διεκδικούμε πέρα από λογικές διαχείρισης και συνδιαλλαγής. Δεν πρέπει να αποτελέσει αυτή η μικρή νίκη παράγοντα εφησυχασμού καθώς ξέρουμε ότι όσο η αντιλαϊκή επίθεση εντείνεται θα χάνουμε διαρκώς όλο και περισσότερα κεκτημένα. Αντίθετα, πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για νέους ακόμα πιο δυναμικούς αγώνες που θα έρθουν να ανατρέψουν το σύγχρονο σφαγείο που διαλύει τις ζωές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου